Facebook’ta BOTAŞ Dolandırıcılığı: “Günde 7-10 Bin TL Kazanıyorum, İlk Önce Sadece 6500 TL Yatırdım…”
İnternet ve toplum araştırmaları yapan The Observatory, günümüzün popüler sosyal medya platformu Facebook’ta gerçekleşen dolandırıcılıklarla ilgili bir analiz yayınladı. Analiz, taklit ve farklı yöntemler içeren dolandırıcılıklar en azından ülkemizde var. 2 milyon insanmaruz kaldığını ortaya çıkardı.
Vatandaşlara uyarı mahiyetinde olan rapora göre, dolandırıcılık; BOTAŞ, gazeteler, Selçuk Bayraktar ve kamu kurumları taklit ederek yürütülüyor. formül olarak mikro hedefleme, kimlik avı ve yapay zeka teknolojilerikullanılacağı söyleniyor.
Facebook’un 100 bin TL’den fazla kazandırdığı dolandırıcılık 5 aydır devam ediyor
Observatory’ye göre dolandırıcılar, Facebook üzerinden Türkiye’deki kullanıcılara reklam kampanyası düzenleyerek asılsız vaatlerde bulunuyor ve para istiyor. BOTAŞ gelirlerini vatandaşlara sunacak ve gelir elde edilecek şekilde aldatıcı ifadeler içeren reklamlarda, Selçuk Bayraktar, eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varankİsimlerin fotoğrafları kullanılmıştır.
Başta Bayraktar olmak üzere bu şahısların sahte röportajlarının haber platformları aracılığıyla yayınlandığı, hatta isimlerine uydurma tweetler atıldığı Gözlemevi tarafından belirlendi. Aslında belirtmek gerekir ki bu tarz dolandırıcılıklar yeni değil. İrtibat Bürosu geçen ay Selçuk Bayraktar ve BOTAŞ’ın yer aldığı geçersiz ilanlar hakkında bir uyarı yayınladı.
Ayrıca yapay zeka ile oluşturulan ve reklamlara tıklama olasılığı en yüksek olan kişilere yönelik mikro hedefleme ile iletilen görseller de dolandırıcılar tarafından kullanıldı. Uydurma görüntülerde kişilerin yapay zeka ile seslendirildiği ve bu şekilde para kazandığını söylediği görülebiliyor. Bu reklamlardan bazılarını burada bulabilirsiniz.
Gözlemevine göre, bu dolandırıcılıklar Mart 2023’e kadar , yani en az beş ay geriye gitmek. BOTAŞ ilanlarından en az 100 bin TL elde edilmiş; Ancak gerçek boyutunun bundan çok daha yüksek olduğu da ekleniyor.
Gözlemevi tarafından paylaşılan kapsamlı raporu incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.